Drowsy

indianer

Posted in Skola by drowsy on 15 februari 2010

var på etnografiska muséet med skolan idag. jag tycker sånna museum är väldigt tråkiga, men på grund av en välinsatt utställningspedagog blev det en intressant upplevelse. blev jävligt äcklad dock över, det säkerligen välmenande, försöket av Pratt att tvätta bort den indianska kulturen hos indianbarn, ge dem engelska namn och klippa deras hår, förbjuda dem att tala sitt språk eller dansa sina danser. Många indianbarn dog i tuberkulos eller så begick de självmord för att de inte klarade av de nya kraven som ställdes på dem, samtidigt som de inte fick var tillsammans med sina familjer.

När jag hörde om det ville jag slå någon på näsan. Och gråta lite. Synd att samma tendenser fortfarande liksom finns kvar, det att man ska tvätta bort ursprungskultur.

Etnografiska muséet hade även en del grafik gjord av Amerikas ursprungsbefolkning, riktigt schyssta screentryck! Det var nog ingen annan i min klass som uppskattade den precisa passningen av färger, men whatever, passning av tryck är en ganska nördig grej att bry sig om.

Sen försökte vi ha seminarium, två seminariegrupper samtidigt, i ett jättestort inte så bra ljudisolerat rum.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: