Drowsy

värderingar och normer

Posted in Politik by drowsy on 06 november 2009

Expressens Ann-Charlotte Marteus undrar också vad svenska värderingar är och räknar upp ett antal exempel på motstridiga värderingar som existerar inom våra nationsgränser.

Jag undrar om det hade varit en lyckligare formulering av TT eller Nyamko Sabuni (vem det nu var som valde formuleringen ”invandrare ska lära sig våra värderingar) att skriva ”invandrare ska lära sig svenska normer”, fast å andra sidan så vet ju ingen vad en norm är.

Enligt antropologen Fanny Ambjörnsson är en norm både det mest vanliga, samt det mest eftersträvansvärda. Och normen står alltid i opposition till en motsats (I en klass för sig, 2004)

Jag är fortfarande nyfiken på svenska värderingar. Är det lagar? Är det den svenska normen? Och vad är den svenska normen? Är det det vanligaste, häftigaste, tuffaste och lagligaste? Jag vill gärna se vad professor Erik Amnå vid Örebro Universitet kommer fram till. Och jag undrar om det inte vore vettigt att tillsätta en antropolog i utredningen. Typ hyra in Thomas Hylland Eriksen. Fast hans medverkan kanske skulle göra utredningen icke tillfredställande för alliansen. Hylland Eriksen anser nämligen att:

«Renhet och entydiga gränser är fantasifoster skapade av offer för alltför sträng potträning. Världen är skitig och består av ett myller av gråzoner.» Kulturrerrorismen, 1999

Heja Thomas!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: