Drowsy

Definitionsfråga

Posted in Bitterhet/Ångest by drowsy on 12 maj 2009

Inspirerad av Anna Odell började jag surfa på psykiatri och hamnade på psykbryt, som i sin tur länkade vidare till den här urpuckade artikeln i aftonblaskan; Nyttigt med depression. Jag blir sjukt provocerad, har de här forskarna någonsin träffat någon som är deprimerad? Eller har de träffat folk som är lite hängiga, kanske ledsna över nåt som hänt? (Eller har aftonbladet tabbat sig i sin översättning?)

Hur i helvete ska man bli motiverad till förändring och komma ur en depression om man vägras medicinering? När man är så deprimerad att man inte går ur sängen, inte duschar, inte öppnar sin post, inte svarar i telefon, inte ringer sina vänner, inte äter? Det här uttalandet är så dumt att jag kräks mentalt:

– Nedstämdhet finns biologiskt inom oss och vi kan ju bara anta att det finns där för att ge oss något positivt, annars skulle vi inte få bära denna börda, säger Jerome Wakefield, professor vid New York University, i New Scientist. Han är medförfattare till studien ”The Loss of Sadness: How psychiatry transformed normal sorrow into depressive disorder”.

Testa att byta ut nedstämdhet mot typ tumörer eller järnbrist eller håravfall eller psykos eller mani. Allt kommet ur naturen är inte av godo.

Annonser
Tagged with: , ,

6 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Kusin Emma said, on 13 maj 2009 at 20:50

  Jag tycker också det känns som att aftonbladet måste ha tabbat sig nånstans. Jag har hört om det här tidigare, om det var nåt program på TV eller nåt. Och då fick jag uppfattningen om att det handlede om att folk tror att dom är deprimerade när det i sjävla verket inte handlar om en sjukdom, utan bara om att dom är nere för något som händer i livet. Och att dom då medicinerar ”bort” sorgen som skulle vara nyttig för att bearbeta det som har hänt.

 2. Kusin Emma said, on 13 maj 2009 at 21:09

  eller typ att folk har blivit rädda för att vara smådeppiga eller ledsna och tror att dom känslorna är av ondo. det är ju inte samma som en depression. hmm, men det här är ju spännande, ska nog kolla nån lite mer direkt källa, för aftonbladet verkar inte fatta, eller så är det kanske forskarna som blandar ihop depression och deppighet

 3. drowsy said, on 14 maj 2009 at 12:17

  Aftonbladet är ju inte världens bästa källa gällande psykisk ohälsa etc. Jag minns en artikelserie de hade om bipolär II, som de ansåg var för enkelt att diagnostisera (oj, man kunde få en diagnos på 20 minuter! i alla fall aftonbladets reporter) och så ryckte de citat ur sina sammanhang. För några år sedan skrev Virtanen en artikel om att SSRI (antidepp) ökade risken för självmord, vilket har varit känt sedan länge. Problemet var bara att Virtanen i sin artikel var så onyanserad och bortsåg helt ifrån läkarkårens medvetenhet om detta, en medvetenhet som skapat riktlinjer om att vid insättande av antidepp hos djupt deprimerade patienter så krävs nogrann återkoppling. Om man är väldigt deprimerad och börjar medicineras är det inte livslusten som först återvänder, utan handlingskraften – vilken man kan använda till självmordsförsök om man legat och tänkt på det under sin depression. Allt detta vet läkarna, men Virtanen fick det att framstå som att läkarna skickar patienter i döden när de sätter in SSRI – och att medicinen skulle vara dålig.

 4. Kusin Emma said, on 14 maj 2009 at 16:09

  Man kan ju undra varför journalisterna skriver saker dom vet är fel, eller så är dom väldigt osmarta och tror att allt är svart eller vitt. Så grymt onödigt, för då kan det ju knappast handla om ett genuint intresse för det dom skriver om, utan bara om att skapa rubruiker. Grrrr..

 5. drowsy said, on 14 maj 2009 at 19:04

  Åh det där är så svårt tycker jag. Men generellt så kan man väl säga att olika människor tycker att olika saker är viktiga. Jag tror inte att man söker anställning hos Aftonbladet om man egentligen har forskar/doktorsambitioner, dock inte sagt att det är något som alla människor bör ha som ambition. Jag hoppas att de jobbar på Aftonbladet för att de vill skapa nyfikenhet och att de är medvetna om sin och tidningens begränsningar som heltäckande informationskanal. Jag tror inte att de vet att de skriver fel, jag tror att de tror att de förenklar. Men du och jag är ju människor som vill gå till botten med saker och har höga akademiska ambitioner och krav, så för oss ter sig kvällstidningsjournalistiken som fattig.

 6. Kusin Emma said, on 15 maj 2009 at 22:57

  Haha, ja så är det säkert. Jag måste sluta vara så cynisk :)


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: