Drowsy

hyresrätten

Posted in Politik by drowsy on 07 juni 2008

Principiellt är jag emot att sälja hyresrätter, oavsett till vem de säljs, hyresgäst eller externt företag. Jag tycker inte heller att det ska byggas fler bostadsrätter än hyresrätter. För ungdomar, låginkomsttagare och nomader är det av högsta betydelse att det finns billiga hyresrätter. Tokigt nog blir inte alltid den kostnaden som man betalar varje månad lägre, bara för att man väljer en hyresrätt. Om man köper en gammal bostadsrätt vars förening har god ekonomi kan man faktiskt få billigare boendekostnader. Om man köper bostadsrätt i Stockholm så lär man aldrig under sin livstid, som medelinkomsttagare, hinna betala av lånet till banken – så i realiteten är många bostadsrätter amorteringsfria, det du betalar är månads/kvartalsavgiften och ränta.

Hursomhelst, det är en djungel.

Sitter framför Stockholms Bostadsförmedlings hemsida, på mina sidor och kollar vad det finns för hyresrätter lediga. Och jag blir rädd faktiskt. Alla lägenheter jag kollat på har specifika krav om årsinkomst och referenser osv. Om man som jag, är heltidsstudent samboende med min bror utan kontrakt – är det omöjligt att få en hyresätt i Stockholm. Min årsinkomst från CSN är drygt 77 000 och jag har inga referenser. Min enda möjlighet är att bli samboende med någon som har månadslön och referenser. Är du partnersökande singel kan detta vara värt att tänka på, bli inte ihop med någon arbetslös som bor i andra hand, om du inte själv är tät. Grattis alla ungdomar, och grattis alla som arbetar på krogen – som får större delen av sin inkomst i dricks (räknar man in sånt som månadsinkomst?) – och grattis alla som inte tjänar över 18 000 i månaden. Och stort grattis till alla socialbidragstagare, de får oftast inte hyra alls.

Nu blev jag arg igen. I går var jag arg eftersom jag fick känslan av att nynazisterna (aka extremhögern) blev skyddade av polisen under demonstrationerna igår. Men sen blev ju 114 gripna ändå, för att de var dumma nog att avsluta nån sammankomst med att hälsa Hitler.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: