Drowsy

Ett fånigt problem

Posted in Politik, Relationer, Vardag by drowsy on 23 maj 2007

Gammalt inlägg som inte blev färdigskrivet, men jag känner ändå att det måste ut. Färdigt eller inte

Den internationella kvinnodagen firas den 8 mars. Den internationella kvinnodagen uppmärksammar ojämställdhet och kvinnors situation över hela världen. Datumet firas också av FN och i många länder är det en nationell helgdag. Internationella kvinnodagen instiftades redan 1910 av den socialistiska världsorganisationen Andra internationalen. 1977 antog FN en resolution som rekommenderar ett allmänt firande av en internationell kvinnodag. I en del länder firas dagen genom att kvinnor får presenter och blommor och ett ”grattis på kvinnodagen” – en gest som dock många feminister reagerar mot då de knappast anser att det finns anledning att gratulera kvinnor på en dag som uppmärksammar ojämställdheten i samhället.
Läs mer på sv.wikipedia.org

Jag ställer mig till den skara feminister som anser att det är hånfullt och ignorant att köpa blommor till sina flickvänner/sambos/fruar/whatever den 8/3. Vilket jag påpekade för en manlig vän. Själv ansåg han att feminism var ett fånigt problem. Vi pratade lite om feminism och kvinnors situation och han vände hela tiden problemet från struktur till individ, genom att ställa frågor som ”Vad ska jag göra då? och jag svarade ”Ja du kan ju börja med att strunta i att säga åt mig att akta mig för våldtäktsmän och annat skräp när jag ska ta mig hem på kvällarna. Säg åt dina killkompisar att inte dricka så mycket och inte ragga på tjejer som inte vill bli raggade på”. Och han sa ”Men jag känner inga sånna killar”. Nähä, va bra då, då va han fri från ansvar.

Alla känner någon som blivit våldtagen, men ingen känner någon som våldtagit. Våldtäktsstsatistik

Att min manliga vän kategoriserar feminism som någonting fånigt fick mig med flera att gå i taket. Efteråt förklarade han att han egentligen menade att det var fånigt att feminism måste finnas, att ojämställdhet är ett problem. Men det funkar inte att bara tycka att det är fånigt med saker som man inte gillar och sen inte bry sig mer.

Många män verkar dessutom ha svårt att se strukturerna och avvisar strukturteorierna – för att göra det till ett personligt problem och sedan göra det lätt för sig genom att säga ”Ja men jag är inte så…”. Då vill jag, hur bakvänt det än låter, säga till dom jag hoppas att din syster/mamma/bästa väninna/flickvän råkar vara en av dem som råkar ut för en våldtäkt och sedan ifrågasatt av poliser och jurister om det verkligen var en riktig våltäkt – eftersom hon hade svarta stringtrosor på sig. Bara för att de kanske ska se strukturerna. Jag har svaga minnen av män som sagt något liknande, att de reagerade först när något hemskt drabbade någon kvinna i sin omgivning.

Jag förstår inte varför det inte räcker med att förklara att jag tycker att det är jobbigt att varje dag mötas av den manliga blicken fler gånger än man kan räkna på fingrarna. Att man på jobbet, när man tackat nej till att gå på dejt/byta telefonnummer/whatever får ett telefonsamtal från mannen i fråga där han frågar om man är riktigt säker på att man inte vill ha hans nummer. Varför räcker inte mina erfarenheter och varför får jag inte tolka in världen i strukturer?

Annonser

8 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Niklas said, on 28 maj 2007 at 19:25

  Jag antar att det i allmänhet är svårare för män än för kvinnor att se strukturerna. Du vet ju att du har rätt, så stå på dig!

 2. Niklas said, on 28 maj 2007 at 19:28

  Du vet ju att du har rätt, så stå på dig!

 3. drowsy said, on 29 maj 2007 at 16:56

  Jag tror inte på att du finns, Niklas, du är säkert nån av mina kompisar med förfalskat namn bara för att göra mig lite glad.

  Men den var en fin tanke ;-)

 4. Niklas said, on 29 maj 2007 at 22:25

  Jag tror att jag finns. Jag läste ditt inlägg och ville ge en uppmuntrande kommentar. Ber om ursäkt om jag orsakade förvirring.

 5. drowsy said, on 30 maj 2007 at 5:49

  Haha. Nejdå, så lätt blir jag inte förvirrad.
  Men det är ovanligt med killar som peppar feministiska tjejer, eller det är väl ganska ovanligt – mer ovanligt med killar som står ut att ha en relation med en feministisk, medveten och smart tjej.

 6. Niklas said, on 30 maj 2007 at 10:12

  Bra :)
  Hoppas att jag lyckas peppa dig lite.
  Jag är glad att jag är gift med en feministisk och smart tjej.

 7. drowsy said, on 31 maj 2007 at 6:02

  Damn, det sista som lämnar en är hoppet. Jag vet inte om det är bra eller dåligt – med risk för att slita ut sig.

  Jag hoppas att du vet att du är en av få!

 8. fru raggarsträng said, on 20 juli 2007 at 8:55

  du är så jäla bra annika! lycka till på grafikskolan!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: