Drowsy

Konsumtionsångest

Posted in Bitterhet/Ångest, Konsumtion, Politik by drowsy on 10 januari 2007

Snott från Högdalen Buisness School. Nu får jag liksom dubbelt dåligt samvete. Hur fan ska man göra då? Ska man skita i allting tills det förfaller? Alla säger åt mig att jag måste sluta bry mig om alla andra än mig själv, men hur gör man det undrar jag.

Veckans välfärdssjukdom

Inlagd: 2007-01-07 18:11
De ekologiska varorna, butikerna och deras anhängare dyker upp överallt. Nuförtiden är de vanligare än före detta programledare på platser där det bor många människor med bra ekonomi men dåligt samvete.

Jag har just läst ”Nation of Rebels” (eller ”The Rebel Sell” som originalutgåvan kallas) av Joseph Heath och Andrew Potter. Boken är en uppgörelse med amerikansk alternativkultur och det delas ut smällar åt alla möjliga håll. Företeelser som stadsjeepar, hippies, Adbusters och Naomi Klein attackeras, enligt författarna, från vänster. Boken driver tesen att de kulturyttringar som vanligen kallas alternativa eller oberoende varken är det ena eller det andra. Inga nyheter direkt. Men delen om ekologisk konsumtion är riktigt bra.

Att få folk att handla ekologiskt är ett billigt trick. Det handlar om att skuldbelägga enskilda individer för samhällsproblem. Det är precis samma sak som när arbetsförmedlingen berättar att arbetslösheten är ditt personliga problem. Att det är dig det är fel på, inte arbetsmarknaden. Att arbetslösheten endast kan åtgärdas genom att du tar datorkörkort eller får lägre a-kassa.

Alice Bah och hennes kumpaner jobbar på samma sätt. Miljöförstöring och djurplågeri är ditt fel och kan endast åtgärdas genom att du köper en viss typ av varor på ett visst sätt. Det finns dock en betydande skillnad. Ingen tar arbetsförmedlingen på allvar. Alla fattar att arbetslöshet är ett samhällsproblem, inte en brist hos enskilda individer. Det blir inte fler jobb för att fler skaffar datakörkort.

När det gäller ekologisk konsumtion är situationen annorlunda. Det finns hur många människor som helst som är redo att ta på sig världens dåliga miljösamvete. Och är man inne på det spåret finns en hel del att göra, så pass mycket att man lätt kan ägna hela dagarna åt att leva ekologiskt. Även detta är ett gammalt beprövat trick. Finns det tillräckligt många detaljer att ta ställning till kommer ingen att hinna reflektera över helheten.

Och det finns ingen hejd på perversionerna. Runt varje miljöstation stryker ett antal självutnämnda sopspioner som kollar att folk inte kastar fel saker i fel soptunna. Det dyker upp nya superekologiska produkter som det så kallade Wagyu-köttet, från kor som fått massage varje dag, badats med gindränkta filtar och matats med öl, som kostar 1500 spänn kilot. Och då har jag inte ens nämnt Adbusters sneakers.

Det är dyrt också. Om du inte tror mig kan du alltid prova att köpa all din mat på någon ekologiska specialbutik. Det är så dyrt att vi riskerar en återgång till en feodal samhällsordning där rika människor äter helt annan mat än fattiga som varken har tid eller råd att handla ekologiskt.

För du har säkert redan fattat att det handlar om att tjäna pengar. Om exempelvis Arla brydde sig om miljön skulle all mjölk vara ekologisk. Nu gör de inte det. Det bryr sig bara om dina pengar. Det finns ekologiska varor eftersom det går att tjäna pengar på sådana. Och som alltid annars är din möjlighet att påverka precis lika stor som din plånbok.

Men är du fortfarande peppad, har lite dåligt samvete och en del pengar över, så varsågod. Det är från och med nu upp till dig att:
* Köpa rätt sorts mjölk eftersom det är ditt fel att det inte alltid är så roligt att vara ko.
* Sortera och ta med dig skräp till miljöstationen eftersom det ditt fel att producenten använt onödiga förpackningar.
* Välja rätt sorts läsk eftersom det är ditt fel att vissa bryggerier ser till att fackligt aktiva råkar ut för olyckor.
* Använda en viss sorts fotbollar eftersom ditt fel att även barn måste arbeta på fabrik i vissa delar av världen.
* Inte slänga ditt gamla kylskåp hursomhelst eftersom det är ditt fel att någon hällt i ett ämne som bidrar till att 3.6 eskimåer drunknar dagligen.

Jag skulle kunna fortsätta hur länge som helst, men jag har varken tid eller råd med det.

Ha det så kul!
/Hilton Friedman

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: